Hare Majesteit de Koningin neemt deel aan een UNICEF-zending in Kenia in haar hoedanigheid van Erevoorzitter van UNICEF België. De zending wordt georganiseerd door UNICEF België in samenwerking met de lokale medewerkers van UNICEF Kenia en met de ondersteuning van het UNHCR. Het doel van de zending is sensibilisering rond de problematiek van onderwijs en kinderen in moeilijke omstandigheden. Er zal onder meer een bezoek gebracht worden aan het Kakuma vluchtelingenkamp. De Koningin zal hierbij de aandacht vestigen op de acties van UNICEF en van de lokale overheden ter bescherming van de rechten van het kind en de vrouw. Tevens wordt de actieve rol die jongeren kunnen opnemen – als actoren van verandering – benadrukt tijdens deze zending.
De Koningin is eveneens VN-Pleitbezorgster voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs).

Vandaag staat een bezoek aan het Kakuma vluchtelingenkamp op het programma. Daar starten ze met een bezoek aan het Furaha & Early Childhood Development (ECD) Center – Kalobeyei Village 1. Hier bieden ze kunsttherapie-activiteiten zoals schilderen, zingen, taal, lessen, vaardigheden en games aan. Dit centrum, ondersteund door UNICEF en UNHCR, wordt geleid door Waldorf Kakuma. Ook wordt hier psychosociale steun en casemanagement aangeboden, geleid door de Deense Vluchtelingenraad (DRC). Via de kunsttherapie-activiteiten worden docenten van Waldorf Kakuma opgeleid om kinderen te observeren en te identificeren die trauma vertonen en psychosociale ondersteuning nodig hebben. Vervolgens worden de geïdentificeerde kinderen en zaken doorgespeeld aan DRC-case-workers voor verdere beoordeling en psychosociale ondersteuning van de kinderen. Kinderen met gezondheids- en voedingsbehoeften worden ook doorverwezen naar gezondheidspartners.

Daarna staat een bezoek aan Future Primary School – Kalobeyei Village 3 op de planning. Dit is de enige basisschool in Kalobeyei Village 3. Momenteel zijn er 3.700 kinderen (42% meisjes) in de lagere school en 1.000 kinderen (40% meisjes) in Early-Childhood Development. UNICEF heeft deze school ondersteund bij de bouw van 18 tijdelijke klaslokalen, 14 permanente klaslokalen, 1 administratiegebouw, 1 keuken, genderspecifieke latrines voor jongens en meisjes, onderwijsbenodigdheden, bureaus, rekrutering, beloning en training voor leerkrachten. Finn-Church Aid (FCA) is hier een uitvoeringspartner voor UNICEF.

Tenslotte is er ook nog een bezoek aan levensonderhoudstrainingen voor jonge moeders in Jitegemee Center – Kakuma 1. Dit programma wordt ondersteund door UNICEF en wordt geleid door de Lutheran World Federation (LWF), waardoor jonge moeders toegang krijgen tot onderwijs en de ontwikkeling van vaardigheden. Geconfronteerd met multidimensionale uitdagingen, kunnen jonge moeders zich inschrijven op school met betaald schoolgeld, of kiezen voor 1 van de 3 richtingen van duurzame levensonderhoudstrainingen: bakster, kleermaakster of kapster. Op dit moment kiest ongeveer de helft van de jonge moeders ervoor om door te gaan met formeel onderwijs, terwijl de andere helft opleidingen voor levensonderhoud nastreeft. In het centrum kunnen de jonge moeders hun kinderen meenemen, wanneer een “mama” of toegewijde verzorger zorgt voor de vele kinderen terwijl hun moeders bezig zijn met trainingen. Hoewel deze jonge moeders uit veel verschillende landen kunnen komen, delen ze veerkracht en vastberadenheid. “Als ik hier ben, ben ik niet gestresst en denk ik niet aan alle slechte en gewelddadige tijden in mijn verleden. Ik kan sociaal zijn in deze trainingsgemeenschap met alle andere jonge moeders, en we delen onze ervaringen samen en kunnen elkaar ondersteunen “- een jonge moeder, Elizabeth, die voor kleermaakster studeert. Na het afronden van hun verschillende trainingen, meestal tussen de 1-3 maanden, moeten ze slagen voor zowel competentiegerichte als schriftelijke tests voordat ze een livelihood starterkit ontvangen om hun eigen bedrijfsactiviteiten te starten. Dit programma is een voorbeeld van een holistische benadering van ontwikkeling voor jonge moeders, van wie velen nog steeds zelf kinderen zijn, waaronder het opbouwen van vaardigheden, onafhankelijkheid, kinderopvang, gemeenschapsopbouw en psychosociale ondersteuning.

Koningin Mathilde draagt vandaag een gekende outfit van Natan: een combinatie van een losse broek met print, en een auberginekleurige top. De broek zie je in het rek op onderstaande foto hangen:

Koningin Mathilde droeg de outfit al eerder op 29 mei 2014, op 19 september 2014 en op 11 juli 2015.

© Wim Dehandschutter

Ze draagt er haar favoriete rieten tas bij, een zonnebril van Giorgio Armani, en beige sneakers met gouden details van Adidas:

En wat een leuke verrassing! Koningin Mathilde bracht – zoals ik wel had verwacht – haar oudste dochter Prinses Elisabeth mee naar Kenia! Het schooljaar zit er voor haar sinds vorige week op, en Mathilde heeft altijd al gezegd dat ze graag haar kinderen op dit soort van missies wou meenemen. Prinses Elisabeth draagt een bordeaux strakke broek met daarboven een wit linnen blousje. Ze draagt er witte sneakers onder en een zwarte scrunchie rond haar paardenstaart.

Volgens mij draagt ze er ook deze ‘bohemian’ oorbellen bij van QIHE jewelry (te koop via Aliexpress):

Als het niet exact dit paar is, dan heb ik hierbij toch een heel erg gelijkend goedkoper paar gevonden, voor zij die graag Elisabeth haar look willen uitproberen!

5 Reacties

  1. Wat superleuk om samen te gaan! En ook nog in dezelfde kleuren. Goede informele sets.

  2. Geweldig :moeder en dochter zo te zien.

  3. Makkelijke kledij ….Wat een natuur talent is Elisabeth !

  4. Wat leuk hoe mathilde haar kinderen betrekt bij haar activiteiten, echt klasse. De kleding is op zich passend sneakers leuk, top minder vooral dot het riempje. Hoop nog een keer een ecru met zwarte broek terug te zien met een erg leuke luchtige top. Elisabeth oogt wat vermoeid.

  5. Hands on voor Mathilde en co. Maar thuis zal Mathilde het heft ook stevig in handen hebben met 4 opgroeiende kinderen. Tof dat ze ook aan deze arme kindjes denkt (veel voldoening). Thuis hebben ze het zeker niet slecht!
    Kledij: sober, eenvoudig is altijd goed. Elisabeth heeft net meer de look en Mathilde het uithangbord voor Natan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je houdt misschien ook van..