Aan de vooravond van haar huwelijk, wordt het hoog tijd om wat dieper in te gaan op de mode van Prinses Maria Laura – of Laura, zoals ze door familie en vrienden wordt genoemd. Hoewel haar modeoverzicht niet begint met de grootste toppers, durf ik te stellen dat Laura misschien wel één van de meest onderschatte fashion icons is in de Belgische koninklijke familie.

Hoewel Laura in alle anonimiteit leeft, en er in slaagt om haar privé leven goed af te schermen (getuige hiervan is de complete verrassing die haar verloving voor ons was), toch heeft ze al meerdere keren de pers gehaald met haar vestimentaire keuzes. Zet je dus maar in een gemakkelijke zetel, en geniet van het tot nu toe grootste modeoverzicht van Prinses Maria Laura!

Beginnen doen we niet met een hoogtepunt, maar wel met de eerste keer dat de outfit van Laura over de tongen van vele Belgen ging: het huwelijk van haar oom Prins Laurent met Claire Coombs op 12 april 2003. En dan was het eigenlijk nog niet eens de manteljurk, maar voornamelijk de roze hoed die met alle aandacht ging lopen, en helaas niet de meest positieve aandacht, want die kreeg al snel de bijnaam ‘lampenkap’. Ik hoef daar geen verdere uitleg aan te geven vermoed ik. In haar verdediging, Laura was op dat moment een tiener van 15 jaar, en werd naar verluidt rond die leeftijd gepest met haar uiterlijk, dus haar zelfvertrouwen stond op dat moment vermoedelijk niet op een hoog peil, en dat uit zich vaak in verkeerde modekeuzes.

Rond haar 19de verjaardag lijkt het alsof Laura een eigen interesse heeft ontwikkeld voor mode en stijl. Ze wordt gespot op een afstudeershow van de Belgische modeacademie La Cambre, en is ook aanwezig op de fashion show van Chanel in Parijs. Ze vergezelt in 2007 ook een tweetal keer haar moeder Prinses Astrid naar een finalesessie van de Koningin Elisabethwedstrijd, en laat zich hierbij opmerken in sexy jurken!

Op 17 juni 2008 poseert Laura samen met de rest van de Belgische koninklijke familie voor een familiefoto. Ze draagt een gele wikkeljurk van Diane von Furstenberg:

Op 31 augustus 2008 is Laura mee aanwezig op de viering van het 15-jarig jubileum van haar grootvader Koning Albert II op de Belgische troon. Met de keuze voor deze hoge kokerrok, de oranje blouse waarmee ze de colorblocking trend in de verf zette, en de veterschoenen, maakte ze ongetwijfeld menige modebewuste vrouwen uit die tijd jaloers. De outfit zou naar verluidt van COS zijn.

Op 6 december 2008 vergezelt Laura haar mama Astrid naar het huwelijk van Prinses Marie Christine van Habsburg-Lotharingen met Rodolphe de Limburg-Stirum. Het is het eerste van vele koninklijke huwelijken dat ze zal bijwonen. Ze haalde er desondanks op een minder positieve manier de pers mee omwille van de echte bontjas die ze droeg. Ik vond het vooral jammer dat die bontjas haar mooie roze jurkje zo verborgen hield.

Op 7 juni 2009 zijn het verkiezingen in België en Laura is dan al oud genoeg om haar stemplicht te kunnen uitvoeren. Ze daagt op in een hip leren jasje.

Op 8 oktober 2009 is Laura een onaangekondigde aanwezige op de opening van Europalia China. Laura heeft een grote interesse in China en studeert sinologie tijdens haar hogere studies. Later zal zij nog een stage gaan doen voor LVMH (het moederbedrijf boven oa Louis Vuitton) in Hong Kong. Ze gaat meteen met alle aandacht lopen door in een minirok te verschijnen met torenhoge hakken.

Op 29 juli 2011 is het ganse gezin van Prinses Astrid trots aanwezig op de diploma uitreiking voor Prins Joachim bij de Belgische zeemacht. Laura draagt toepasselijk een regenjas van een heel bekend Brits merk van kwalitatieve buitenkledij, dat ook vaak wordt gedragen door Hertogin Kate.

En ook op 16 februari 2012 is Prinses Laura een onverwachte aanwezige: ze vergezelde Prinses Astrid en Prins Lorenz naar de jaarlijkse eucharistieviering van de overleden leden van de koninklijke familie. Laura draagt een wintermantel met (nep)bonten kraag, en het bijzondere aan dit kledingstuk is dat dit een geleend exemplaar is van mama Astrid, die de mantel eerder al droeg in 2008.

Het lijkt erop dat Laura graag haar stem gaat uitbrengen in een leren jasje, want ook tijdens de verkiezen van 14 oktober 2012 kwam zij aangezet in een zwart leren jasje.

Op 21 juli 2013 vindt de troonswissel plaats in België en neemt haar oom Filip de troon over van haar grootvader Albert. De voltallige Belgische koninklijke familie was hierbij uiteraard aanwezig, en Prinses Laura droeg daarvoor deze roze mouwloze tweed jurk van Chanel:

Prinses Laura woont op 21 september 2013 het huwelijk bij van Prins Felix van Luxemburg en Claire Lademacher. Laura ging van kop tot teen gekleed in Chanel: ze haalt opnieuw de jurk uit haar kast die ze droeg twee maand eerder en draagt er een bijpassende tweed mantel bij:

Op 15 februari 2014 weet Prins Amedeo heel België te verrassen met het nieuws van zijn verloving. Bij de fotosessie van deze voor het grote publiek onverwachte aankondiging, ging volgens mij toch een beetje planning vooraf qua coördinatie van de kleding die de familieleden droegen. Alles lijkt net iets té goed op elkaar te zijn afgestemd, kijk maar naar de zwart-witte outfits die Astrid, Laura en Luisa dragen. De keuze van de ontwerper van de jurk van Laura, RED Valentino, was misschien al een voorbode voor de outfit die ze droeg voor het huwelijk zelf?

Voor de 80ste verjaardag van opa Albert, die op 7 juni 2014 werd gevierd, haalde Laura een jurk van Carven met een leuk detail uit de kast: de print is namelijk gewoonweg die van een landkaart. Ook Katy Perry was fan van deze jurk, die je destijds via Asos online kon kopen.

De dag voor het huwelijk van haar broer, 4 juli 2014, wordt een deel van de familie door de pers op beeld vastgelegd tijdens de repetities. Laura draagt een hippe rode jurk van H&M en combineert zo’n goedkope jurk met een zwarte handtas van Chanel:

Op 5 juli 2014 stapt Laura’s broer, Prins Amedeo, in het huwelijksbootje met Elisabetta ‘Lilli’ Rosboch von Wolkenstein. Het huwelijk vindt plaats in Rome, Italië en naast de bruid zelf kiest ook Laura voor een jurk van de Italiaanse ontwerper Valentino (hieronder te zien in het roze ipv in het groen). Leuk detail: ook Prinses Madeleine van Zweden droeg deze jurk (in een andere kleur) voor de doop van één van haar kinderen.

Op 26 juli 2014 woont Laura het huwelijk bij van Prins François van Orléans en Theresa von Einsiedel. Ze draagt een bijzondere jurk met verschillende kleurvakken en een plissé rok.

Voor het avondfeest van datzelfde huwelijk trekt Laura een gele strapless jurk aan van BCBG MaxAzria:

In augustus 2015 deelt Prinses Astrid enkele vakantiekiekjes van haar gezin uit Italië. We zien Prinses Laura in een korte jumpsuit van Zara:

In januari 2016 woont Laura de kunstbeurs BRAFA bij in een hippe broek met dierenprint.

Op 18 juni 2016 woont Laura het huwelijk bij van Prinses Alix de Ligne en Hertog Guillaume de Dampierre. Voor het huwelijk zelf koos ze een jurk met een roze en gouden barokprint van Manoush:

Voor het avondfeest van datzelfde huwelijk koos ze voor een donkerblauwe maxi-jurk van hetzelfde merk:

Op 13 juli 2016 woont Laura de opening bij van een event in Londen. Let vooral op haar bijzondere keuze van schoenen!

Van 12 tot 19 november 2016 vindt Belgian Week plaats in Hong Kong. Ze is op meerdere activiteiten aanwezig, en wordt onder andere gespot in deze jurk van Topshop:

Op 2 september 2017 woont Laura het kerkelijk huwelijk bij van Prinses Marie-Gabrielle van Nassau en Antonius Willms in Marbella, Spanje. Wat mij betreft één van de weinige missers van Prinses Laura, niet omdat zij niet mooi staat met de jurk, maar eerder omdat het lijkt alsof Maria Laura naar een leuke beach party gaat, in plaats van een prinselijk huwelijk bij te wonen. Mooie jurk, mooie styling, maar dus niet zo gepast bij de gelegenheid. De jurk is van Milly’s:

Op 8 september 2018 wordt het overlijden van Koning Boudewijn herdacht, en hiervoor komt de uitgebreide koninklijke familie nog eens opdagen. Prinses Laura is hip gekleed in een donkerblauwe pantalon met daarboven een lichtblauwe blouse met hooggesloten kraag.

Op 12 juli 2019 vierden Koning Albert en Koningin Paola hun diamanten bruiloft, en ter gelegenheid daarvan werd een nieuwe familiefoto vrijgegeven. Prinses Laura draagt daarop een hippe wit/beige mouwloze jumpsuit. Onderstaand model van & Other Stories lijkt heel hard op diegene die ze aanheeft, het enige verschil dat ik zie is de kleur van de knopen:

Op 19 oktober 2019 woonde Prinses Laura het huwelijk bij van één van haar vriendinnen, Gravin Olympia von und zu Arco-Zinneberg, met Jean-Christophe, Prins Napoléon, in Parijs. Ze droeg een prachtige lange thule jurk met geborduurde bloemen, en een haarjuweel dat doet denken aan een tiara.

© Belgium Foreign Affairs, Foreign Trade and Development Cooperation

In november 2019 woonde Prinses Laura enkele activiteiten bij van de economische zending van haar moeder Prinses Astrid aan China. Zo droeg ze onder andere deze midi jurk van Tara Jarmon naar een avondactiviteit:

Op 4 september 2021 woont Laura het huwelijk bij van Prinses Maria-Anunciata von Liechtenstein en Emanuele Musini. Ze draagt een koningsblauwe mouwloze jurk met plissé rok en contrasteert haar look met een bordeauxrode haarband.

Slechts enkele weken later, op 25 september 2021, trouwt ook de zus, Marie-Astrid von Liechtenstein met Ralph Worthington. Prinses Maria Laura is één van de bruidsmeisjes, en haalt een prachtige jurk van Needle & Thread uit de kast:

Op 27 december 2021 weet Laura ons, net als het broer, enorm te verrassen met de aankondiging van het verloving. Daarbij werd deze prachtige foto vrijgegeven. De jurk is van Maje. Laura is verre van de eerste jonge royal om dit hippe Franse merk te dragen, ze volgt hiermee het voorbeeld van veel anderen: Beatrice en Eugenie van York, Ingrid Alexandra van Noorwegen, Alexia der Nederlanden en onze eigen Prinsessen Elisabeth en Eléonore. Een goedgekozen print alleszins voor een foto die ongetwijfeld in de herfst werd genomen.

Op 25 maart 2022 woont Laura, voor het eerst vergezeld door haar verloofde, het huwelijk bij van Prins Josef-Emanuel von Liechtenstein en Claudia Echevarria. Op het eerste zicht lijkt het een brave en eenvoudige jurk te zijn, maar vergis je niet! Door de cut outs aan haar taille toont Maria Laura dat ze ook wat onverwachts bloot durft te laten zien. De jurk is een ontwerp van Farm Rio:

De voorlopig laatste foto die we van Laura hebben gezien, zijn foto’s die opgedoken zijn van haar vrijgezellenweekend. We zien haar met haar dichtste vrienden en familie leuk poseren, in een jurk van Zara:

Zo, hopelijk hebben jullie genoten van dit overzicht, en zijn jullie net zoals mij aangenaam verrast door de mooie keuzes die Laura vaak heeft gemaakt. Dan rest ons enkel nog de hamvraag: wie wordt de ontwerper van haar bruidsjurk en hoe zal die er uit zien? Dat komen we morgen te weten! Tot dan!

1 Reactie

  1. De bruisjurkvan Viviënne Westwood was prachtig. Understated elegance (maar wel een enorme sleep) ! Maria Laura was een zeer mooie bruid.
    Ook koningin Mathilde en prinses Elisabeth zagen er top uit (super dat de koningin de hoed “recycleerde” die ze bijna 20 jaar geleden op het huwelijk van Laurent en Claire droeg). De outfit van prinses Astrid was niet echt mijn ding : de verschillende soorten groen in combinatie met de veren konden me niet echt bekoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je houdt misschien ook van..