Morgen zijn Koning Filip en Koningin Mathilde bij de genodigden op het feest ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Prins Charles. Ik ben alvast erg benieuwd naar de galajurk die zij daarvoor zal dragen, en om het wachten een beetje draaglijker te maken, hierbij alvast een overzicht van alle koninklijke verjaardagsfeesten waar Mathilde bij aanwezig was, en wat ze daarvoor aanhad:

 Embed from Getty Images

Het eerste feest waar Mathilde op aanwezig was, was op 31 januari 2002 toen de 64ste verjaardag van Koningin Beatrix werd gevierd. Of toch officieel. Want daarnaast was het natuurlijk de perfecte gelegenheid voor een pré-huwelijksbal voor Willem-Alexander en Máxima, die op 2 februari in het huwelijksbootje stapten. Mathilde droeg toen een bordeaux galajurk van Natan, gemaakt van een satijnen rok met een fluwelen top met heel dunne schouderbandjes. We hebben nadien die jurk nooit meer gezien.

Embed from Getty Images 

Niet elk verjaardagsfeest is per sé ook een galabal, zo bewijst de Zweedse prinses Victoria, die haar 25ste verjaardag in 2002 in koninklijk gezelschap vierde met een concert in openlucht. Mathilde droeg een beigebruin broekpak van Natan, dat ook Máxima in haar kast heeft hangen.

Embed from Getty Images 

De 60ste verjaardag van de Zweedse koning Carl Gustaf werd eind april 2006 bijzonder uitgebreid gevierd. Overdag trakteerde hij alle koninklijke gasten op een lunch in het stadhuis van Stockholm. Mathilde droeg een witte feestelijke manteljurk van Natan met versiering aan de kraag en de mouwen, met een even feestelijke hoed van Fabienne Delvigne. Een ideale outfit trouwens voor een Nationale Feestdag, zo bewees Mathilde in 2007.

Embed from Getty Images 

En daarmee waren de feestelijkheden nog niet afgelopen: ’s avonds gaf Carl Gustaf nog een groot galabal op het Koninklijk Paleis in Stockholm. Mathilde debuteerde daar deze strapless rood-zilveren galajurk van Giorgio Armani, die tot één van haar favoriete galajurken is uitgegroeid: ze heeft deze maar liefst al 3 keer gedragen. 

Embed from Getty Images 

Korte tijd daarna, in februari 2007, was het aan Koning Harald van Noorwegen om te verjaren: hij vierde zijn 70ste verjaardag in het op dat moment ondergesneeuwde Oslo. Het aanwezige koninklijke gezelschap bracht overdag nog een bezoek aan het Noorse Folk Museum. Mathilde was goed ingeduffeld in een donkerbruine mantel van Natan, met knielaarzen en een warme hoed rond de oren. 

 Embed from Getty Images

Maar daar bleef het niet bij: ’s avonds werd uiteraard ook een galabal georganiseerd, waarbij de warme kleren werden ingewisseld voor prachtige galajurken. Mathilde droeg een mouwloze galajurk van Natan met bijzondere rok, en lange witte handschoenen erbij die de look helemaal af maakten. Jammer genoeg hebben we deze jurk daarna niet meer gezien. 

Embed from Getty Images 

En we blijven in Noorwegen, want in juli van datzelfde jaar was het de beurt aan de echtgenote van Koning Harald, Koningin Sonja, om haar 70ste verjaardag te vieren. Deze viering ging door op het koninklijke jacht. Mathilde droeg een roze galajurk van Natan, die we later opnieuw zouden zien bij het staatsbezoek van Luxemburg aan België. Omwille van de regen zien we er haar Burberry trenchcoat boven dragen.

Embed from Getty Images 

De dag erna bezochten ze onder andere de vuurtoren van Lindesnes. Mathilde droeg een gebloemd jasje met een rode broek van Natan, een look die we nog een paar keer zouden zien terugkomen.

Embed from Getty Images 

2007 was me het feestjaar wel, want in september vierde Willem-Alexander zijn 40ste verjaardag. Mathilde droeg een oranje jurk met één mouwtje en vermoedelijke geleende juwelen. De oranje jurk van Natan had ze al een paar maand eerder aangehad tijdens een economische missie naar China. 

Embed from Getty Images 

Tien jaar geleden dan, in november 2008, waren Filip en Mathilde ook al aanwezig op het 60ste verjaardagsfeest van Prins Charles. Hoewel weinig duidelijk op bovenstaande foto’s, kennen jullie haar toen nieuwe zilverkleurige galajurk van Natan ongetwijfeld nog van een latere verschijning: op 29 april 2013, de dag voor de troonsbestijging van Willem-Alexander, haalde Mathilde deze opnieuw uit de kast.

Embed from Getty Images 

Eind mei 2011 werd de 40ste verjaardag van Máxima gevierd met een galaconcert in het Concertgebouw te Amsterdam. Mathilde droeg hier een witte galajurk van Natan met één schouder, die we enkel bij deze gelegenheid hebben gezien.

Embed from Getty Images 

Het eerste verjaardagsfeest dat Mathilde bijwoonde als koningin, was dat van de Deense koningin Margrethe die haar 75ste verjaardag vierde in april 2015. Het was de eerste keer dat Mathilde het Diadeem der Negen Provinciën in zijn volle ornaat droeg, gecombineerd met een hardroze galajurk van Armani, dat ze al eerder droeg ter gelegenheid van het huwelijk van Prins Albert van Monaco met Charlene in 2011.

© NRK (screenshot live-uitzending)

In tegenstelling tot hun 70ste verjaardagen, die nog apart werden gevierd, besloten de Noorse vorsten om hun 80ste verjaardagen te vieren met een gezamenlijk feest. Dit ging door in mei 2017, en aangezien het niet één maar twee verjaardagen waren, uiteraard in een tweedaagse. De eerste avond vond een galabal plaats, waarvoor Mathilde een rode gelaagde galajurk van Armani droeg, die ze al eerder in 2016 droeg tijdens het staatsbezoek van Jordanië. 

Embed from Getty Images 

De dag erna stond er een lunch op het programma, georganiseerd op het Noorse koninklijke jacht. Mathilde koos hierbij voor een eerder zakelijke look met een grijze pantalon, en een dubbele mantel tegen het koude weer. 

 Embed from Getty Images

De koninklijke feestelijkheden werden afgesloten met een galaconcert. Hiervoor droeg Mathilde een nieuwe donkerblauwe galajurk van Natan, die ze inmiddels opnieuw heeft gedragen tijdens het staatsbezoek aan Canada. 

Embed from Getty Images 

Het voorlopig laatste verjaardagsfeest was dat van Kroonprins Frederik die in mei dit jaar zijn 50ste verjaardag vierde. Mathilde droeg hier een nieuwe rode galajurk van Esmeralda Ammoun met één lange mouw, waarop een mooie versiering werd getekend door een Belgische kunstenares, helaas die avond nooit echt goed in beeld geweest, dus duimen dat Mathilde deze zeker nog eens opnieuw draagt!

Ik vind het erg jammer dat het Belgisch koningshuis zelf niet meedoet aan deze prachtige feestelijkheden om bijzondere verjaardagen te vieren. Zo werden de 80ste verjaardagen van zowel Fabiola, Albert als Paola gevierd in familiale kring, zonder buitenlandse royals. De 50ste verjaardag van Filip werd destijds wel gevierd in buitenlands koninklijk gezelschap, maar dit volledig achter gesloten deuren. Slechts van enkele koninklijke koppels zijn die avond foto’s gemaakt bij het verlaten van hun hotel. Hopelijk wordt bijvoorbeeld de 50ste verjaardag van Mathilde zelf met iets meer grandeur gevierd!

Wat vinden jullie van dit overzicht? Hebben jullie een favoriet? Zien jullie een patroon in de keuze van haar outfits? En wat verwachten jullie dat ze morgen draagt? Laat het me even weten in een reactie!

10 Reacties

  1. Wat een leuk overzicht Jelka! Die 2 leuke witte vielen me nu zo op (2007 en 2011). Natuurlijk blijft die blauwe uit 2017 ook prachtig. Die rood/zilveren Armani mag ze wat mij betreft vervangen door de mooie Taminiau is toch echt mooier afgewerkt.

  2. De donkerblauwe jurk van Natan in Oslo en Canada gedragen blijft de mooiste voor mij….

  3. De witte jurk in Oslo blijft mijn all time favourite!

  4. De witte galajurk met 1 schouder ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van Maxima…geweldig.

  5. De blauwe van Natan en de laatste rode jurk zijn mijn favorieten ! Ik denk niet dat er gala avonden komen om de verjaardagen te vieren ! De kritiek zou niet mals zijn denk ik ! Jammer !

  6. wat is die witte jurk fantastisch! die van de verjaardag van Maxima. Die moet ze niet langer laten hangen!

  7. Hallo Jelka, prachtig overzicht, maar ik blijf een beetje op mijn honger zitten omtrent de foto’s van de verjaardag van prins Charles 70 verjaardag.

    1. Hoi Tina, helaas zijn er maar één of twee paparazzi foto’s verschenen van Filip en Mathilde in de auto bij het verlaten van het feest… uiteraard mag ik die niet zomaar hier plaatsen.. bovendien valt er maar heel weinig op te zien, behalve dat Mathilde de Wolfers tiara draagt en de parel en diamanten oorbellen van Fabiola..

  8. […] Mathilde en koninklijke verjaardagsfeesten | Modekoningin … Morgen zijn Koning Filip en Koningin Mathilde bij de genodigden op het feest ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Prins Charles. Ik ben alvast erg benieuwd naar de galajurk die zij daarvoor zal dragen, en om het wachten een beetje draaglijker te maken, hierbij alvast een overzicht van alle koninklijke verjaardagsfeesten waar Mathilde bij aanwezig was, en wat ze daarvoor aanhad: […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je houdt misschien ook van..