Tijdens het staatsbezoek aan Canada heeft Koningin Mathilde bewezen dat vele van haar kledingstukken tijdloze stukken zijn: van de 14 verschillende outfits die ze de voorbije week droeg, waren er slechts 4 outfits bij die ze nieuw had aangeschaft voor dit staatsbezoek. Telkens wist ze die nieuwe outfits te combineren met een item dat al eventjes in haar kledingkast te vinden is: een eerder gedragen hoed, cape, paar laarzen, en ga zo maar verder. Het bewijs dat je heel veel kunt aanvangen met enkele goede basisstukken in je kleerkast.
Van de 10 eerder gedragen outfits zijn er ook enkele die al heel wat jaren mee gaan: een mantel en een cape uit 2003, en een mantel uit 2006 bijvoorbeeld.
Met dank aan een tip van enkele lezers, weten we dat Mathilde nog een stapje verder ging dan dat:
© Belgium Foreign Affair, Foreign Trade and Development Cooperation
Tijdens het voorbije staatsbezoek werd meermaals teruggeblikt naar het vorige staatsbezoek dat aan Canada werd gebracht, bijvoorbeeld bij de boomplanting in Rideau Hall of op de sociale media van het paleis. Koning Boudewijn en Koningin Fabiola bezochten in september 1977 voor meerdere dagen het land.
Tijdens een fotosessie donderdag kort voor de receptie voor de Belgische gemeenschap in Québec viel Koningin Mathilde op door haar jurk van Erdem te combineren met grijze Natan knielaarzen en een onbekende witte bontstola. Een slimme keuze vanwege de koude weersomstandigheden.
Uit archieffoto’s blijkt dat Koningin Fabiola diezelfde stola al droeg in januari 1976! Waarschijnlijk komt dit stuk daadwerkelijk uit de erfenis van Koning Filip’s tante.
Over een tijdloos stuk gesproken! Met dit vintage bontjasje draagt Mathilde een kledingstuk dat minstens 42 jaar oud is! Een mooie hommage van haar aan het vorige staatsbezoek en aan een geliefd familielid. Meteen ook de enige reden vermoedelijk dat Koningin Mathilde echt bont draagt: ze zou vandaag de dag nooit meer investeren in zo’n omstreden kledingstuk gemaakt met echt bont.
Mathilde speelt hier voor de eerste keer in op een trend die al een tijdje aan de gang is in de Europese vorstenhuizen. Kledingstukken worden de laatste tijd meermaals over generaties heen doorgegeven. Kroonprinses Victoria van Zweden draagt geregeld kleren van moeder Silvia en Koningin Máxima van Nederland haalde al eens een jurk van schoonmoeder Beatrix uit de kast. Voordien beperkte Koningin Mathilde zich enkel met het dragen van juwelen van de in 2014 overleden vorstin. Nu weten we dus dat Mathilde meer geërfd heeft dan enkel maar juwelen. Ik ben dan ook erg benieuwd of we in de loop van de komende jaren nog andere stukken zullen zien opduiken, zowel kledij, accessoires als juwelen. Koningin Fabiola werd bijvoorbeeld geregeld gezien met een handtas van Chanel.
Door de keuze van deze vintage witte bontstola bewijst Mathilde duidelijk het tijdloze karakter van haar garderobe.
Leuk Jelka dat je het Fabiola jasje gevonden hebt! De koningin heeft er ook een leuke twist aangegeven met Erdem en laarzen. Qua sierraden hoop ik ook op meer vintage! Qua kleding wordt het denk ik moeilijker, Fabiola was natuurlijk een zeer tenger en klein Spaans poppetje en je ziet dan net als bij Maxima dat kleding snel erg te kort is. Wat zo leuk is aan het Zweeds koningshuis is dat Sylvia alle kinderkleding heeft bewaard en haar kleinkinderen er nu in rond lopen.
heb nooit koningin Fabiola als een klein, tenger poppetje gezien, in de laatste jaren kwam ze heel kwetsbaar over, maar in de jaren dat ze koningin was !!! zo een fijne , attente vrouw
Goed gevonden, Jelka & alerte lezers! 🙂
Er is duidelijk goed voor de stola gezorgd want hij ziet er nog even fris uit als toen Fabiola hem droeg. Het is echt een prachtig stuk – en ook als bont gevoelig ligt is de meest duurzame keuze hem gebruiken ipv iets nieuws te kopen.
Ik genet er ook van de oudere stukken nog eens te zien opduiken, naast die prachtige Erdem-jurk. M zag er piekfijn uit tijdens het staatsbezoek aan Canada en ze had een goede kapper bij!
Helemaal mee eens !
Ik hoop dat het spaans diadeem ook naar Mathilde gegaan is. Dat zou de juwelencollectie dan toch al een beetje aandikken. Ik heb het al een paar keer gezegd, maar de juwelen van alle koninginnen zouden moeten ondergebracht worden in de Koninklijke Schenking. Paola kreeg destijds een diadeem van L III dat nog toebehoorde aan Koningin Astrid. Het zou toch maar logisch zijn dat zij dat ook nalaat aan België en haar opvolgers. Evenzeer met de diamanten die ze zou gekregen hebben tijdens het staatsbezoek aan Congo. Afwachten dus.
Of ze moeten wachten tot een diadeem op een veiling wordt aangeboden. Het Spaanse diadeem van Franco voor Fabiola is volgens mij naar haar Spaanse familie gegaan. Kwestie van tijd: waarom zouden deze mensen een diadeem gaan dragen? En uit geldnood komt zo’n sieraad toch weer op de markt terecht. Heel jammer hoort toe aan de (toekomstige) koningin en moet in de familie blijven, vind ik ook.