Naar jaarlijkse traditie mocht ik vandaag in samenwerking met Het Nieuwsblad een overzicht brengen van het modejaar van Koningin Mathilde. Het resultaat daarvan zie je hieronder!

© Het Nieuwsblad / Gazet van Antwerpen

Zoals jullie wel weten, kan ik omwille van copyright redenen geen compleet foto overzicht van 2020 maken, maar ik zet ook dit jaar graag enkele cijfers en weetjes op een rij.

2020 was uiteraard een bijzonder jaar, omwille van de pandemie, en dit heeft een grote invloed gehad op de mode van Koningin Mathilde. Alle cijfers zijn ten opzichte van 2019 enorm gedaald. We zagen in totaal 105 outfits tijdens officiële activiteiten, van 16 verschillende ontwerpers. We zagen dit jaar slechts 7 hoeden, waarvan 4 nieuwe en 3 eerder gedragen. Mathilde droeg ook maar 3 galajurken (1 nieuw, 2 herdragen) dit jaar, en geen enkele keer een tiara. Dit is natuurlijk normaal in een jaar waarin alle bijzondere activiteiten (staatsbezoeken, koninklijke verjaardagsfeesten, etc.) geannuleerd moesten worden.

Van de 105 outfits zijn er 49 nieuw en 56 eerder gedragen. Bijna gelijk verdeeld dus. Mathilde droeg dan ten opzichte van de vorige jaren vaker eens een nieuw kledingstuk statistisch gezien, maar ik kan me voorstellen dat ze al heel wat outfits klaar had liggen voor 2020 voor de pandemie toesloeg. Het is namelijk zo dat de kledingkeuze vaak al tot 6 maand op voorhand wordt besproken, dus ze zal logischerwijze al die mooie kledingstukken niet zomaar in haar kast willen hebben laten hangen.

Een opvallende trend dit jaar is de grote verandering in de keuze van kledingstukken. Normaal gezien draagt Koningin Mathilde op 2 van de 3 officiële activiteiten een jurk. Dit jaar zien we haar in meer dan 50% van de bezoeken in een broek, een cijfer dat nog nooit eerder zo hoog is geweest. Mathilde koos dit jaar bewust voor een zakelijkere look, en dit komt voor een groot deel omdat ze van thuis uit aan het werk was. De jurken werden voornamelijk gedragen tijdens activiteiten buiten het Kasteel van Laken.

Net zoals in 2019 introduceerde Koningin Mathilde ook in 2020 vier nieuwe ontwerpers. Twee daarvan zijn Belgisch: Meer Couture en Caroline Biss. Daar ben ik heel blij mee! Al zou ik wel nog willen toevoegen dat in 2020 de kleine en opkomende Belgische talenten in de mode het moeilijker hebben gehad dan ooit, en de steun van de Koningin een wereld van verschil zou kunnen maken. Hier heeft ze mijns inziens wel een kans laten liggen.

Ten slotte wil ik het uiteraard ook hebben over een accessoire waarvan we nooit op voorhand hadden gedacht dat we het er ooit over zouden hebben in een mode overzicht: mondkapjes! Koningin Mathilde kroonde zich in 2020 tot de koningin van de mondkapjes. Meer dan alle andere royals deed ze een bijzondere inspanning om haar mondkapjes af te stemmen op de rest van haar outfit, en we zagen dan ook heel kleurrijke exemplaren de revue passeren.

Wat vinden jullie van dit bijzondere modejaar van Koningin Mathilde? Zijn er jullie speciale zaken opgevallen? Hebben jullie een favoriete outfit dit jaar?

8 Reacties

 1. Kan je mijn geheugen eens opfrissen, wanneer heeft Mathilde galajurken gedragen in 2020?

  1. In New York in februari de zwarte Dries Van Noten, voor het lenteconcert de snoepjesroze Erdem en voor het preludium concert de felroze Natan!

 2. Ik vond de colberts bij de online gesprekken erg goed gekozen, ook veel mooie blouses.
  Jurken scoorden niet hoog bij mij.
  Jelka, wat is jouw favorieten top 3?

 3. De grijze set en de jurk zijn zeker toppers!
  Dank!

 4. Het is de eerste keer dat ik een reactie plaats. Ik vind dat wij zo’n stijlvolle koningin hebben. Ze is steeds tot in de puntjes verzorgd en heeft bovendien een zachte uitstraling. Ik denk dat ze mensen, die ze ontmoet snel op hun gemak kan stellen. Haar manier van kleden vind ik chique klasse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je houdt misschien ook van..