Vandaag mocht ik naar jaarlijkse gewoonte in Het Nieuwsblad mijn mening geven over het modejaar van Koningin Mathilde. Ik selecteerde onder andere drie toppers en drie floppers voor 2019. Het resultaat lezen jullie hieronder!

Omwille van copyright op foto’s, waarmee ik liever niet in de problemen kom, lukt het me helaas niet om een volledig foto-overzicht te geven van alle outfits van 2019. Ik heb voor jullie wel enkele statistieken verzameld:

Los van de officiële foto’s die zijn verschenen, hebben we Koningin Mathilde in 155 outfits gezien in 2019 tijdens officiële activiteiten, van 18 verschillende ontwerpers. Ze droeg daar 18x een hoed bij (waarvan één hoed 2x werd gedragen in 2019), wat een daling is ten opzichte van 2018. Er waren slechts 2 tiara aangelegenheden in 2019: het staatsbezoek aan Luxemburg, waarbij Mathilde haar Diadeem der Negen Provinciën in volle ornaat droeg, en het galadiner ter ere van de intronisatie van de Japanse keizer, waarbij ze enkel het diadeem zelf droeg. Koningin Mathilde droeg ten slotte 9 verschillende galajurken in 2019, waarvan ze er eentje maar liefst 3x heeft gedragen (de zwart-witte van CH Carolina Herrera). Van de 155 outfits zijn er 69 nieuw, en 86 eerder gedragen. Koningin Mathilde blijft dus volop inzetten op het herdragen van de kledij die ze heeft. Ik zou het alleen fijn vinden als ze wat meer tijd zou laten tussen de momenten waarop ze haar kledij opnieuw aantrekt: in 2019 ging dat namelijk aan een hoog tempo, en zagen we vele outfits 2, 3 of zelfs 4 keer de revue passeren. Ik vind het altijd een leuke verrassing als Mathilde eens een iets ouder kledingstuk herdraagt: nog steeds bewuste recyclage, maar wel wat meer variatie!

Een jurk blijft nog steeds Koningin Mathilde haar favoriete kledingstuk: maar liefst 2 van de 3 activiteiten kiest ze ervoor om er één te dragen. De broek is wel aan een serieuze opmars bezig, want met 27% gaat het meer dan 10% vooruit ten opzichte van de vorige jaren!

Ontwerpers! Voor mij persoonlijk de meest interessante statistiek. Ik hou ervan als Koningin Mathilde wat experimenteert met ontwerpers. We zien dit jaar dat ze met 18 verschillende ontwerpers daar zeker haar best voor doet, maar wat mij betreft kan het zeker nog een versnelling hoger. Mathilde debuteerde in 2019 4 nieuwe ontwerpers: Esprit, Giambattista Valli, RED Valentino en Etro. Tel daar nog de rok van Polo Ralph Lauren bij van de officiële foto ter gelegenheid van de 20ste huwelijksverjaardag en je komt zelfs aan 5. Maar helaas geen enkele Belg. Nochtans is er zoveel talent op eigen bodem te vinden. Koningin Mathilde mag dan wel voor ongeveer 70% aan Belgische mode dragen, met 54% Natan is dat cijfer natuurlijk niet moeilijk te halen. Ik hoop dan ook dat 2020 het jaar mag worden waarin Koningin Mathilde zich hier meer voor zal gaan inzetten.

De haarstijl van Mathilde zorgt voor maar weinig verrassingen. Net zoals de vorige jaren geeft ze een voorkeur aan een losse haarstijl voor dagdagelijkse activiteiten. We zien haar voornamelijk met een opgestoken kapsel voor gala-aangelegenheden, of in combinatie met een hoed.

Zo, dat was het wat mij betreft. Ik ben erg benieuwd naar hoe jullie het modejaar van Koningin Mathilde hebben ervaren? Graag verneem ik het in de reacties! Wat was jullie meest/minst favoriete outfit van het jaar? Zaken die jullie zijn opgevallen?

3 Reacties

  1. Koningin is heel mooie verschijning, wat ze ook draagt. – Eigenaardig genoeg gaan mijn ‘minus-points’ af en toe naar de Dries van Noten ontwerpen voor haar (te felle ‘jazzy’ kleuren, en soms wat discordant in design). Iets klassieker voor haar?.(Is zeer persoonlijke opvatting natuurlijk!).

  2. Dank Jelka voor je overzicht. Eens met je waarnemingen. Wat ik dit jaar mooi vond was de lichtblauwe sjaaljurk eind dit jaar en het bijzondere broekpak met zwart/goud en de groene outfit met jas in Luxemburg. Maar er waren vele missers, helaas. Een goede styliste die kijkt naar wat t best flatteert is nodig. En eigenlijk maakt dan wie t ontwerpt niet zo veel uit. En ze moet doorgaan met veel roze te dragen, staat haar super en andere heldere kleuren.

  3. […] fabulous Queen Mathilde Blogger, Modekoningin Mathilde, has a comprehensive post about Mathilde’s 2019 fashion choices. It’s in Dutch, but there are enough graphics that you can pick up on what is going on. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je houdt misschien ook van..