Hare Majesteit de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elisabeth zijn aanwezig, in vertegenwoordiging van Zijne Majesteit de Koning, op het galadiner voor de achttiende verjaardag van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen. 

Dit berichtje werd vanmorgen door het Paleis uitgestuurd. Het lijkt een activiteit zoals een andere, maar dit betekent dat we Prinses Elisabeth niet alleen in een galajurk gaan zien verschijnen – iets wat we enkel nog maar hebben gezien op één van haar verjaardagsportretten – maar vooral dat we haar voor het allereerst met een tiara gaan zien! Graag blik ik hieronder al even vooruit op de mogelijke tiara’s waar Prinses Elisabeth volgens mij tussen kan kiezen:

1.Laurierkrans tiara

Embed from Getty Images

Deze tiara was het huwelijksgeschenk van de Belgische adel aan (toen) Prinses Mathilde. Het is van 2000 tot 2013 de enige tiara geweest die zij ter beschikking had en heeft gedragen. Mathilde heeft in al die jaren bewezen op welke diverse manieren die gedragen kon worden, door te spelen met de hoogte en diepte in het kapsel.

Dat een laurierkrans tiara een ideale eerste tiara is heeft Prinses Beatrix al bewezen, want het was destijds ook de eerste tiara die zij droeg.

2. Wolfers tiara

Embed from Getty Images

Deze diamanten tiara zien we Koningin Mathilde sinds het overlijden van Koningin Fabiola, die voorheen de tiara in haar bezit had, af en toe dragen bij kleinere gala-aangelegenheden. De tiara is genoemd naar de Belgische juwelier die dit schitterende juweel heeft gemaakt.

Gezien de grootte van deze tiara lijkt me dit ook een perfecte starterstiara voor Prinses Elisabeth.

3. Art Deco bandeau

Embed from Getty Images

De Art Deco diadeem kennen we vermoedelijk het best omdat deze door Koningin Mathilde werd gedragen op 4 december 1999 voor haar huwelijk met (toen) Kroonprins Filip. Ze kreeg het diadeem die dag in bruikleen van haar schoonmoeder Koningin Paola, die de huidige bezitter is van deze tiara. De laatste jaren zien we dat deze vooral gedragen wordt door Prinses Astrid, dus de vraag komt naar boven wat er met deze diadeem in de toekomst zal gebeuren? Zal Koningin Paola de tiara doorgeven aan haar eigen dochter? Of kiest ze er symbolisch voor om hem door te geven aan haar kleindochter Elisabeth? Symbolisch, omdat het diadeem destijds voor Koningin Elisabeth (de vrouw van Koning Albert I) werd gemaakt, haar naamgenoot.

4. Een nieuwe tiara

Een laatste mogelijkheid is dat Prinses Elisabeth een nieuwe tiara zal dragen, al schat ik de kans hierop bijzonder klein in. Maar je weet maar nooit wat zij voor haar 18de verjaardag destijds allemaal cadeau heeft gekregen, wie weet zat daar wel een tiara bij?

Wat denken jullie? Wat zal de Prinses dragen als haar allereerste tiara?

13 Reacties

 1. Eerlijk gezegd hoop ik dat ze haar eigen persoonlike tiara mag ontvangen!

 2. Belgie heeft niet veel keuze, NL heeft tientallen tiaras.
  Ik hoop op de 1e tiara de laurierkrans, of dat ze een eigen taira krijgt, we hebben zo weinig in ons Vorstenhuis.

 3. Nou, dit is spannend. De wolfers tiara zou mooi zijn of een nieuwe tiara. Wie weet worden we verrast met vb het stockholm diadeem die weer opduikt. Dat zou ook een mooie start zijn.

  1. Hoe ziet het Stockholmdiadeem eruit ? Nooit van gehoord. Behoorde dit toe aan Astrid ?

   1. De Zweedse prinses Astrid kreeg ter gelegenheid van haar huwelijk met Leopold van het Zweedse volk een tiara cadeau.
    De tiara is een simpele, dunne diamanten basis met een parel in het midden. Het sierstuk met parel kan ook als broche of hanger aan een halsketting gedragen worden.
    De tiara is al lang niet meer gezien of gedragen.
    Haar zus Märtha van Zweden is de moeder van huidig koning Harald V van Noorwegen.
    Als de tiara nog in hun bezit zou zijn ,zou ik het daarom een mooie startersdiadeem vinden.

    1. Dankuwel voor de info. Zal eens op zoek gaan of ik daar iets kan over vinden.

 4. Jammer dat in België de juwelen als persoonlijk bezit beschouwd werden en worden waardoor dus heel veel verloren is gegaan via erfenissen, verkopen, etc.

  Louise-Marie, Marie-Henriette en Charlotte hadden even zo veel prachtige juwelen als andere vorstenhuizen maar alles is weg.
  Veel juwelen van Astrid zijn door Lilian verkocht en in Luxemburg bevindt zich de Belgische parure doordat Joséphine-Charlotte dit geërfd had.

  Het zou logisch zijn mochten de overblijvende juwelen ondergebracht worden in de Koninklijke Schenking waardoor deze niet meer kunnen “verdwijnen”. Zal Paola het haar kleindochter gunnen om deze Art Deco bandeau te dragen ? Waar zijn alle juwelen van Fabiola naar toe (bvb de Spaanse tiara en de Tunesische set) ? Waar zijn de diamanten die Paola tijdens hun staatsbez
  oek aan Congo in 2010 zou ontvangen hebben ? Veel niet regerende vorstenhuizen bezitten mooiere stukken dan België. Het is bijna armoe troef bij ons.

  Tenslotte, zou ik opteren voor de Laurierkrans. De Wolferstiara lijkt mij nogal ouderwets. Afwachten maar en zien wat het wordt.

  1. ik had ook begrepen dat Marie-h
   Henriette effectief dit wou doen met haar juwelen, maar Leopold II dat uiteindelijk nooit heeft gedaan. God weet wat zijn maitresse allemaal mee heeft genomen naar Frankrijk.
   Dat Lilian de cartier tiara terug verkocht heeft aan cartier zonder dat aan Boudewijn en Fabiola te laten weten was meer dan schandalig.
   Maar goed, blijkbaar heeft Elisabeth een eigen Tiara gekregen!

  2. De spaanse Tiara zou ik zo graag terug zien, de bloemen formatie vind ik het mooiste, maar in full set is het echt een kroon, ideaal wanneer Elisabeth ouder is.

 5. Ik dacht dat we de Tunesië het set toch een keer bij koningin Mathilde gezien hebben….weet jij het nog Jelka?

  1. Ja dat klopt, de Tunesische set (of toch op zijn minst de oorbellen van die set) wordt sinds 2013 door Mathilde gedragen. We hebben die oorbellen al regelmatig gezien.

   1. heb je daar foto’s van? ik ken ze niet?

 6. Dankjewel Jelka…….
  Ik hoop dat vanavond de toekomstige staatshoofden alle aandacht krijgen en dat hun moeders niet met alle aandacht gaan lopen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je houdt misschien ook van..