Qua persoonlijkheid kunnen ze niet meer verschillen. Toch worden Mathilde en Máxima regelmatig in een dezelfde of sterk vergelijkbare outfits gespot. Jelka van Garderobe Royale en Josine van Modekoningin Máxima gingen samen op zoek naar doublures. In deze blog zie je er alvast zes.

World Expo

Jelka: Zoals deze serie zal bewijzen gebeurt het bijzonder vaak dat Mathilde en Máxima dezelfde outfit dragen, meestal valt dit niet echt op omdat er wel wat tijd tussen zit, omdat de gelegenheid helemaal anders is, maar voornamelijk omdat beide dames er in slagen hun persoonlijke touch te geven aan de look waardoor die er toch een tikkeltje anders uit ziet. Eén grote uitzondering hierop was toch wel toen koningin Mathilde in februari 2022 tijdens een bezoek aan de World Expo in Oman poseerde in een bij elkaar passende broek en top met etnische print van Natan trokken vele royalty liefhebbers toch even hun wenkbrauwen omhoog. Koningin Máxima had namelijk 4 maand eerder tijdens een bezoek aan diezelfde World Expo op vrijwel dezelfde plek geposeerd in exact dezelfde outfit, maar dan met een groene ipv donkerrode print. Toen bleek dat Mathilde de dag nadien ook dezelfde groen/witte japon met bloemenprint van Natan, en heel gelijkaardige groene hoed uit haar koffer haalde, opnieuw ook door Máxima daar in Oman gedragen, kon dit niet langer toevallig zijn. Een zeldzaam geval waarbij Mathilde misschien toch een beetje copy cat heeft gespeeld bij Máxima?

Rood-wit gestreept

Josine: “Soms zit de overeenkomst niet zozeer in het model, maar meer in de stof van een jurk. Koningin Mathilde draagt hier een mouwloze jurk met plooien bij de halslijn en taille. Omdat het patroon ondanks de onderbrekingen keurig doorloopt, vermoed ik dat deze creatie in het atelier van Natan is uitgevoerd. Vaak zie je wel kwaliteitsverschil met de prêt-a-porter uit buitenlandse ateliers. Een tasje in precies dezelfde kleur en gouden sieraden maken het plaatje af.
Bij de jurk van koningin Máxima gebeurt qua plooien ook van alles. Middenvoor, onder de taille is een prominente stolpplooi te zien en dan is er ook nog sprake van platte plooien. Máxima’s eigen toevoeging? Oranje accessoires.”

Lichtroze jurk met geëtste bloemen

© Screenshot via Oranjefonds.nl

Josine: “De mouw is weliswaar anders, maar voor de rest komen deze jurken overeen. Anders dan vaak wordt gedacht, is het subtiele bloempatroon niet ingeweven of geprint, maar geëtst. Bij het etsen van textiel wordt een stof van minimaal twee componenten deels behandeld met een oplosmiddel of laser. Doordat bepaalde componenten hier niet tegen bestand zijn, lossen delen van de stof op en ontstaat een patroon met een intrigerend reliëf. De techniek staat ook wel bekend als ausbrenner, devoreren of burn-out en is aan het einde van de negentiende eeuw ontstaan als goedkoop alternatief voor kant.”

Zwart-wit

© Wim Dehandschutter
Embed from Getty Images

Josine: “Op 19 december 2018 hadden Máxima en Mathilde allebei een kerstconcert in hun agenda staan. Máxima moest acte de présence geven in Den Bosch, Mathilde in Brussel. Alsof ze het hadden afgesproken, droegen ze allebei een overslagtop van Natan en een zwarte broek met plooien. Volgens ontwerper Edouard Vermeulen berustte de overeenkomst op toeval. In Het Nieuwsblad zei hij: “De body is inderdaad identiek, en het zwart-wit versterkt de gelijkenis. Maar er is wel degelijk een verschil. Koningin Mathilde droeg een fluwelen broek van Armani met een geparelde ceintuur. Koningin Máxima koos een crêpe pantalon van Natan met een riem in de vorm van een asymmetrische strik.” Waarvan acte.” 

Galajurk met kant en fluweel

BELGIUM FOREIGN AFFAIRS-0010.jpg

Jelka: Aangezien zowel Mathilde als Máxima grote fan zijn van Natan, komt zo goed als elke doublure van bij het Brusselse modehuis vandaan. Daar kwam vorige maand opvallend genoeg verandering in toen koningin Mathilde tijdens het staatsbanket van het staatsbezoek van de Portugese president aan België een donkergroene jurk droeg van de Griekse ontwerper Costarellos. Koningin Máxima had tijdens het staatsbezoek aan Griekenland het jaar daarvoor diezelfde jurk van fluweel en kant ook gedragen, maar dan in bordeaux. Mathilde koos voor een heel sobere look: ze droeg vrijwel niks van juwelen, daar waar Máxima haar jurk schitterend combineerde met een diadeem en opvallende broche met robijnen. 

Benieuwd welke outfits nog meer dubbelen? Binnenkort volgt deel twee van de serie.

2 reacties

  1. Ik vraag me af of het niet aan de couturiers is om te laten weten dat collega X dezelfde jurk gekocht heeft ? Wat Natan betreft zou dit grotendeels kunnen vermeden worden mocht Koningin Maxima bij Nederlandse couturehuizen kopen. Het is jammer dat Mathilde altijd met een zelfde tenue verschijnt nadat Maxima die gedragen heeft. Daardoor lijkt het dat Mathilde haar collega na-aapt maar het kan natuurlijk evengoed zijn dat Mathilde al eerder deze of gene jurk kocht voor Maxima (bvb de jurk van Costarellos zou ze kunnen besteld hebben tijdens het staatsbezoek aan Griekenland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je houdt misschien ook van..