Ter ere van haar 50ste verjaardag heeft Koningin Mathilde toegestemd in een interview met zowel de Franstalige zender RTL als de Nederlandstalige zender VTM. De eerste beelden van deze interviews werden zopas vrijgegeven.

Koningin Mathilde had op de dag van het interview een roze pantalon aan met daarboven een witte top met sjaal die ze zowel naar voor als naar achter kan draperen. Deze combinatie droeg ze al eerder op 3 mei 2021. De witte top droeg ze nadien nog gecombineerd met een andere broek op 25 mei 2021 en op 15 maart 2022. Beide stuks zijn van Natan. De witte top is een blouse-variant van deze jurk:

En dit is de roze pantalon:

Maar wat mij vooral is opgevallen aan de eerste vrijgegeven beelden van het interview zijn de vier prachtige koffietafelboeken die in het kantoor van Mathilde uitgestald liggen. Ik zocht even voor jullie uit welke boeken dit zijn.

Het eerste boek is het derde deel van “De schilderkunst der Lage Landen” dat zich toespitst op kunstwerken uit de 19de en 20ste eeuw.

Het tweede boek is “Theodoor Van Loon”, de catalogus van de gelijknamige expo in Bozar eind 2018 – begin 2019. Van Loon was een van de eerste schilders uit de Zuidelijke Nederlanden die zich liet beïnvloeden door de kunst van Caravaggio, en een tijdsgenoot van Rubens.

Het derde boek is “The Charterhouse of Bruges. Jan Van Eyck, Petrus Christus and Jan Vos”. In dit boek worden twee meesterwerken, die gemaakt werden in opdracht van Jan Vos toen hij aangesteld werd tot prior van het kartuizerklooster nabij Brugge, uitvoerig besproken.

Het vierde boek ten slotte is “Politiek & schilderkunst”, een boek over de schilder Hendrick De Clerck, die schilderde voor de aartshertogen Albrecht en Isabella.

De rode draad doorheen deze boeken is vrij duidelijk: Belgische schilderkunst. Ongetwijfeld heeft Koningin Mathilde een grote interesse in dit thema, dat getuigen niet alleen deze boeken in haar kantoor, maar zeker ook de vele exposities hieromtrent die zij reeds heeft geopend en/of bezocht.

5 reacties

 1. Is er een (groots) feest met o.a. buitenlandse royals voor Mathilde haar “cinquantenaire” voorzien ?
  Gaat er iemand van de Belgische koninklijke familie naar de begrafenis van Constantijn van Griekenland ?

  1. Er is geen groot feest aangekondigd alleszins, dus het valt nog af te wachten. Als er toch één zou zijn, zal dat privé zijn, zoals het bal voor Filip zijn 50ste verjaardag destijds.
   Koning Filip en Koningin Mathilde gaan maandag naar de begrafenis.

   1. Dank u voor uw antwoord
    De begrafenis in Athene wordt weer een royalty-familiale bijeenkomst (zoals ook het geval is in “gewone” families waar men elkaar enkel bij begrafenissen of huwelijken terug ziet). Volgens Blauw Bloed zouden zowat alle koningshuizen vertegenwoordigd zijn met de grootste delegaties uit Spanje en Denemarken. Op begrafenissen is natuurlijk niet mode het belangrijkste maar toch uitkijken naar wat er zal gedragen worden. Gezien geen staatsbegrafenis veronderstel ik dat de Koning niet in uniform zal zijn maar eerder zoals op begrafenis paus-emeritus.

 2. Jammer,dat er geen feest komt t.g.v. van de vijftigste verjaardag van Koningin Mathilde . Misschien als Koning Filip 10 jaar koning is. We wachten maar af.

  1. 10 jaar koningschap vieren zal voor bepaalde politieke partijen onacceptabel zijn. Te meer dat men nu al blijkbaar de voorbereidingen moet treffen voor het vieren van 200 jaar België in 2030. Ook dat zal voor bepaalde politieke partijen een brug te ver zijn. Maar zo lang België een is en een monarchie is, moet dit gevierd en herdacht worden. Ik neem aan dat mijn reactie in dit item over koffietafelboeken geen probleem is. Tenslotte, wat die boeken betreft vermoed ik met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat ook hier duidelijk over nagedacht werd. Belgische schilderkunst, in het nederlands, frans en engels maar wel niet in het duits …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je houdt misschien ook van..