Wat nooit eerder heeft plaatsgevonden in België, werd zojuist aangekondigd: Koning Albert doet troonsafstand ten gunste van zijn oudste zoon, kroonprins Filip. Voor de eerste maal is de inhuldiging van een nieuwe koning in België een heuglijke gebeurtenis, aangezien er geen overlijden van de vorige koning heeft plaatsgevonden, of de koning door de bevolking niet meer werd geaccepteerd. Dit zal hoe dan ook zijn gevolgen hebben voor de plechtigheid. Verwacht hierbij echter geen volledige ommekeer tegenover de traditie: toestanden zoals in Amsterdam zullen in België niet georganiseerd worden. De inhuldiging wordt normaal gesproken niet bijgewoond door buitenlandse royals en ook het aantal royalfans zal, vanwege de populariteitscrisis van de Belgische monarchie, stukken minder zijn dan op 30 april.

Met het aantreden van koning Filip zal prinses Mathilde de nieuwe koningin worden zal Belgie voor de eerste maal in de geschiedenis van een kroonprinses krijgen: Elisabeth. Of de stijl van Mathilde zal veranderen na 21 juli is maar de vraag. Een verandering zoals we zien bij Máxima zal waarschijnlijk uitblijven, mede dankzij de klassieke kledingstijl van Mathilde, die helemaal past bij haar nieuwe taak als koningin. Waar koningin Beatrix voor haar aftreden regelmatig verscheen met een hoed, zien we Paola vaker zonder hoofddeksel en in een chiq mantelpak of broekpak. Van Mathilde zal niet worden verwacht dat ze, net als Máxima, regelmatig verschijnt met een koninklijk hoofddeksel.

Een andere kenmerk van Mathildes stijl die ongetwijfeld niet zal veranderen, is haar voorkeur voor Belgische modeontwerpers. Natan, Dries Van Noten, Mer Du Nord, Xandres, Diane von Furstenberg en ook Armani zullen haar voornaamste ontwerpers blijven. Veel zal afhangen van de economische situatie, iets waar de Belgische koninklijke familie heel gevoelig aan is. Wanneer de economie het minder goed doet, zal er minder budget aan kledij besteed worden.

Daarnaast zal ook veel afhangen van de eigenheid van het nieuwe koningspaar. Zo merken we dat koningin Paola sinds de huwelijkscrisis geen groot voorstander meer is van grote feesten en koninklijke bals, zoals die vroeger vaak aan het hof werden gegeven. De laatste jaren is het aantal staatsbezoeken in België bovendien ook ferm gedaald (onder meer ook omwille van de economische crisis). Wie weet brengen Filip en Mathilde daar wel verandering in en zien we Mathilde de komende jaren vaker in een mooie avondjapon!

Ook op juwelengebied zal er vermoedelijk het een en ander veranderen. De tiara van de negen provinciën is namelijk steeds in het bezit van de koningin van België, dus zal Mathilde deze vermoedelijk krijgen van Paola. Over de rest van de juwelen kunnen we weinig uitspraken doen, aangezien alles – in tegenstelling tot in Nederland- persoonlijk bezit is.

Ten slotte zal de kledingstijl van de kroonprinses van België, Elisabeth, ongetwijfeld veel meer gaan veranderen. Zij wordt eind dit jaar 12 jaar en zal de komende jaren haar eigen stijl moeten vinden. Uiteraard blijven we alles volgen, zodat we jullie dagelijks op de hoogte kunnen houden van het laatste modenieuws!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je houdt misschien ook van..